Skip to main content

Musea & bezienswaardigheden

Herinneringscentrum kamp Westerbork

Vanuit Kamp Westerbork in Drenthe werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Tegenwoordig is vlakbij het voormalige kampterrein een herinneringscentrum te vinden. De geschiedenis van Kamp Westerbork in vogelvlucht.

Monument Kamp Westerbork

Vrijwel alle authentieke gebouwen van voormalig kamp Westerbork zijn verwijderd, op het terrein verwijzen symbolische reconstructies naar voormalige kampgebouwen en barakken.

Fotos: Kamp Westerbork

 

Hoe daar te komen:
Locatie is 15 km ten zuid-oosten van Hijken
🚘 15 minuten

Meer info: Kamp Westerbork

Drents Museum Assen

Met ruim 90.000 voorwerpen geldt de collectie van het Drents Museum binnen de Nederlandse museumwereld als relatief groot. In omvang en kwaliteit is de collectie Archeologie een van de belangrijkste in Noordwest-Europa. Een deel van deze collectie wordt permanent gepresenteerd en maakt vaak deel uit van internationale tentoonstellingen.

Drents Museum Assen

De collectie Drentse geschiedenis geeft een beeld van de materiële cultuur van de gewone man en vrouw in Drenthe in de periode 1750-1950.
Met de collectie Kunst 1885–1935 mag het Drents Museum zich rekenen tot de vijf topcollecties op dit gebied in Nederland. Deze breed samengestelde collectie bestaat voor een groot deel uit nalatenschappen van kunstenaars via de Stichting Schone Kunsten, en dat is uniek in Nederland.
Sinds de schenking van 273 werken uit de ING Collectie in 2010 geldt de collectie Hedendaags Realisme als een van de belangrijkste in Nederland.

Fotos: Drents Museum Assen

 

Hoe daar te komen:
Locatie is 14 km ten noorden van Hijken
🚘 17 minuten

Meer info: Drents Museum

Museumdorp Orvelte

Een hele dag lekker rondstruinen of gewoon een uurtje er tussen uit? In Orvelte is van alles te zien en te beleven!
De kleintjes kunnen lekker spelen bij De AmbachtenTuin en natuurlijk het avontuurlijke houten pad van Theodoor ‘beleven’.
Bent u geïnteresseerd in kunst? Ook dan komt u in Orvelte ruimschoots aan uw trekken! Bezoek één van de musea of schildersateliers, zoals Schildersatelier Warto en Museum Antiek.

IJzertijd boerderij

De oude keienstraatjes, historische boerderijen, nostalgische winkeltjes, musea en kunstateliers maken een wandeling door Orvelte altijd de moeite waard. Een ontspannen ritje met de paardentram kan natuurlijk ook!
Even pauze? Een lekker kopje koffie, pannenkoeken, verse aardbeien bij restaurant De Schapendrift of poffertjes, ijsjes in de zomer, erwtensoep in de herfst of een typisch Drentse maaltijd in het historische dorpscafé, de thee schenkerij.

Fotos: Museumdorp Orvelte

 

Hoe daar te komen:
Locatie is 16 km ten zuid-oosten van Hijken
🚘 18 minuten

Meer info: Museumdorp Orvelte

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Het openluchtmuseum laat het wonen en leven van inwoners van Drenthe in het verleden op diverse manieren zien en is toegankelijk voor alle leeftijden.
Speciaal voor kinderen is een grote speeltuin aanwezig en een kinderboerderij.
Het terrein is rolstoelvriendelijk, er zijn rolstoelen te leen bij de kassa, en er zijn aangepaste toiletten.

Het openluchtmuseum heeft in totaal 26 objecten. De plaggenhut neemt hier een centrale plaats in. Dit is de meest primitieve huisvesting. De rode draad door het museum laat een steeds `modernere` bewoning zien.
Verder zijn o.a. aanwezig een tolhuis, schooltje, café-boerderij, houtzagerij, smederij, Saksische boerderij met stookhok, gevangenis, timmerwerkplaats, kerkje, keuterij en een drietal expositiegebouwen.

Smederij

Een greep uit wat er te zien en te doen is:

  • De café-boerderij, halverwege het park, is ingericht als Oude Drentse Boerenherberg, een gezellige herberg met een mooi terras voor een hapje en een drankje.
  • In het schooltje wordt regelmatig door vrijwilligers de sage van Ellert en Brammert voorgelezen.
  • De houtzagerij is operationeel en wordt ook regelmatig bemand door vrijwilligers.
  • In de Saksische boerderij is Ina Ottens-Weggen regelmatig te zien achter haar spinnewiel.
  • In het kerkje kan getrouwd worden.
  • In het armenhuis in een ouderwets snoepwinkeltje met heerlijke snoepjes en souvenirs, ook hier vrijwilligers die het bemannen.

Fotos: Openluchtmuseum Ellert en Brammert

 

Hoe daar te komen:
Locatie is 21 km ten zuid-oosten van Hijken
🚘 22 minuten

Meer info: Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Hunebedcentrum Borger

Nergens ter wereld vind je een plek als Drenthe. Hier zijn nog 52 hunebedden te vinden en het grootste hunebed van Nederland ligt pal naast het Hunebedcentrum. Welke verhalen gaan schuil achter deze bijzondere grafmonumenten?

Wie waren de hunebedbouwers?
Kom in het museum van het Hunebedcentrum meer te weten de prehistorische grafmonumenten - en de mensen die ze bouwden. Hoe brachten ze hun dagen door? Waarom bouwden ze hunebedden? Hunebedden bestaan uit gigantische keien van bijna duizend kilo per stuk. Hoe mensen vijfduizend jaar geleden zo'n indrukwekkend en massief bouwwerk zonder moderne machines konden bouwen? Het is nog steeds een mysterie.

Hunebedcentrum Borger

Ontdek de geheimen van Drenthe.
In het Oertijdpark van het Hunebedcentrum ontdek je hoe onze voorouders duizenden jaren geleden leefden. Wandel over de ontdekpaden door de grootste keientuin van Nederland en bekijk prehistorische boerderijen uit de steentijd en bronstijd. Stapje voor stapje kom je steeds meer te weten over de hunebedbouwers en het raadselachtige verleden van Drenthe.
In het Oertijdpark is ook een blotevoetenpad en een vlindertuin.

Beleef de prehistorie
Het Hunebedcentrum is een complete beleving en bestaat uit een museum, het Oertijdpark, een museumwinkel en een café. Vanaf het terras heb je uitzicht op het allergrootste hunebed van Nederland! Ontdek nog veel meer van het mooie Drenthe tijdens een fietstocht of wandeling.

Fotos: Hunebedcentrum Borger

 

Hoe daar te komen:
Locatie is 24 km ten oosten van Hijken
🚘 25 minuten

Meer info: Hunebedcentrum Borger

Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum vertelt verhalen over de gevolgen van normafwijkend gedrag. Verhalen over verpaupering, misdaad en straf. Verhalen die je anders naar vrijheid laten kijken, die je nieuwsgierigheid aanwakkeren en je aan het denken zetten.

Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Bekijk de maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd…

Gevangenismuseum Veenhuizen

In het Gevangenismuseum vind je nog echte slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok. Je mag overal in! Wil je weten hoe het er tegenwoordig in de gevangenis aan toe gaat? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap.

We dagen je uit een mening te vormen, laten je vrij om te ontdekken wat jij vindt. Zodat je na een bezoek aan het Gevangenismuseum altijd iets rijker weggaat, dan je was gekomen.

Fotos: Gevangenismuseum Veenhuizen

 

Hoe daar te komen:
Locatie is 28 km ten noorden van Hijken
🚘 27 minuten

Meer info: Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenpark Barger-Compascuum

In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving.
De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.

Veenafgraving

Regen? Met een paraplu loop je naar elk gebouw. Er is ook binnen veel te zien. Bijvoorbeeld de unieke expositie Veenomenale Hondsrug. (400 m2).

Fotos: Veenpark Barger-Compascuum

 

Hoe daar te komen:
Locatie is 49 km ten zuid-oosten van Hijken
🚘 41 minuten

Meer info: Veenpark Barger-Compascuum